Waarom is zonne-energie zo belangrijk?

Beste energie voor uw zaak!

Waarom is zonne-energie zo belangrijk?

11 juni 2019 Geen categorie 0

Wat is zonne-energie en hoe werkt het?

In Jip en Janneke taal is zonne-energie, energie dat afkomstig is van de zon. Energie dat bestaat uit warmte en licht. In Nederland zijn er twee technieken om zonne-energie op te wekken. Dit kan doormiddel van zonneboilers en zonnepanelen.

Zonneboiler:
Bij de zonneboilers wordt de zonne-energie opgevangen en gebruikt om water te verwarmen. Dit water wordt natuurlijk gebruikt in de badkamer en keuken. Deze zonneboilers worden op het dak geïnstalleerd, de opgevangen zonlicht wordt gebruikt om de inzittende vloeistof te verwarmen. De temperatuur van deze vloeistof kan oplopen tot wel 90 graden Celsius. Deze vloeistof wordt gepompt naar de geïsoleerde voorraadvat met leidingwater, deze wordt dan opgewarmd. Wanneer de vloeistof weer is afgekoeld loopt het via de leidingen weer terug naar de zonnecollector (zonlicht collector) en herhaalt dit systeem zich opnieuw.

Zonnepanelen:
Het begon allemaal in 1839 wanneer de Franse natuurkundige Becquerel erachter kwam dat het mogelijk is zonlicht om te zetten naar elektriciteit. Hiervoor wordt een materiaal gebruikt dat alleen stroom geleid als er licht op valt, namelijk silicium. Zonlicht kan elektronen in deze silicium losmaken, waardoor er spanning ontstaat in de zonnecel. Een zonnecel zorgt voor gelijkstroom, hiermee kan je nog niet een lampje laten branden. Daarvoor moet het eerst omgezet worden in wisselstroom en dat wordt gedaan door een omvormer.

Wat zijn de voordelen van zonne-energie?

Waarom zou je willen overstappen naar zonne-energie? Hieronder een opsomming met de voordelen van zonne-energie:

Het bespaart je geld op lange termijn
Geld besparen is voor 70% de belangrijkste reden om over te stappen

Bijdrage aan een beter milieu
Door de opwekking van zonne-energie stoot je geen co2 uit.

Onafhankelijkheid
Je hebt een eigen bron van duurzame energie .
Prijsstijgingen hebben ook geen invloed meer op jou.

Profiteren van overheidssubsidie
Om de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen, moet de overheid nog flink aan de bak.
Daarom zijn er flink wat subsidies om zonne-energie interessanter te maken.
Voor meer informatie hierover zie onze blog: Subsidies zonnepanelen

Zit er toekomst in zonne-energie?

Zonne-energie aantrekkelijker maken
Op verschillende manieren probeert de overheid het aantrekkelijker te maken om te overstappen naar zonne-energie. Het is milieuvriendelijker en er worden geen bronnen gebruikt die op kunnen raken, aangezien de elektriciteit wordt opgewekt met zonlicht. Ook voor mensen die het visueel minder vinden om zo’n zonnepaneel op hen dak te bezitten, is er wat leuks bedacht. Namelijk zonnedakpannen, dit zijn kleine zonnepaneeltjes in dakpanvorm. Om het zo onopvallend mogelijk te maken.

Auto’s op zonne-energie
Nog een leuk feitje, heel wat automerken werken aan een model op zonne-energie. Er is nog geen auto ontwikkeld die volledig loopt op zonne-energie. Over minimaal tiental jaren verwacht men volledige groene auto’s.