Zakelijke zonnepanelen en subsidies: hoe zit het precies?

Beste energie voor uw zaak!

Zakelijke zonnepanelen en subsidies: hoe zit het precies?

16 april 2019 Blog 0
Zakelijk zonnepanelen

Zakelijke zonnepanelen en subsidies: hoe zit het precies?

Subsidies zijn door de overheid bedacht om bepaalde beleidspunten te stimuleren, bijvoorbeeld de overstap naar duurzame energie. Die subsidies hebben ook invloed op de zonnestroominstallatie voor jouw bedrijf. In dit artikel vertellen we je precies hoe het zit met subsidies op zakelijke zonnepanelen.

Subsidie op zakelijke zonnepanelen

Om de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen, moet de overheid nog flink aan de bak. Daarom zijn er flink wat subsidies en andere mogelijkheden die de aanschaf van zakelijke zonnepanelen interessanter maken. De meeste subsidies zijn eigenlijke fiscale voordelen. Dat betekent dat ze alleen relevant zijn als je winst maakt of inkomen hebt. Dat geldt niet voor de SDE+.

Subsidievormen voor zakelijke zonnestroom

Er is een verschil in regelingen voor kleinverbruikers en grootverbruikers. Heb je een kleinverbruikaansluiting van minder dan 3×80 ampère, dan kom je in aanmerking voor een aantal interessante fiscale aftrekposten. Met een grootverbruikaansluiting, meer dan 3×80 ampère, is de SDE+ interessant. Die laatste groep kan daarnaast ook nog gebruikmaken van dezelfde fiscale voordelen als de eerste groep.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Wie in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, kan gebruikmaken van de kleinschaligheidsaftrek. Zonnepanelen vallen hier ook onder! De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de hoogte van de investering. Die moet in ieder geval tussen de € 2300,- en € 318.449,- liggen. Je kunt tot maximaal 28% van de investeringskosten aftrekken, afhankelijk van welke andere investeringen je in hetzelfde jaar gedaan hebt.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Staan de bedrijfsmiddelen waar je in investeert op de Energielijst? Dan kun je tot wel 45% van de kosten aftrekken van de fiscale winst met de EIA. Deze aftrekpost kan gecombineerd worden met de KIA. Zonnepanelen staan al jaren op de Energielijst, maar check vooral even www.rvo.nl voordat je ze bestelt.

MIA en Vamil zijn niet meer

Tot voor kort waren er nog 2 regelingen waarmee je de investeringskosten op zakelijke zonnepanelen kon aftrekken van je fiscale winst: de MIA en de Vamil. Helaas zijn deze regelingen niet meer van toepassing op zakelijke zonnepanelen.

SDE+: speciaal voor grootverbruikers

Voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting is er de Stimulering Duurzame Energieproductie of SDE+. Een grootverbruikaansluiting betekent dat je een aansluitwaarde van meer dan 3×80 àmpere hebt.

Omdat duurzaam stroom opwekken duurder is dan grijze stroom, compenseert de overheid dit verschil met de SDE-subsidie. Simpel gezegd krijg je per opgewekte kWh het verschil tussen wat het jou heeft gekost om het op te wekken en wat het zou kosten om het grijs op te wekken. Op deze manier heb je als het ware duurzame energie voor dezelfde lage prijs als grijze stroom.

De subsidie wordt elk jaar vastgesteld aan de hand van 2 bedragen: het basisbedrag en het correctiebedrag.

Het basisbedrag heet ook wel fasebedrag. In het basisbedrag wordt vastgelegd wat een zonnestroominstallatie per opgewekte kWh moet kosten. Voor zakelijke zonnepanelen staat dit bedrag 15 jaar lang vast.

Het correctiebedrag is de gemiddelde elektriciteitsprijs van het afgelopen jaar. De toegekende subsidie is het basisbedrag min het correctiebedrag.

Van klein- naar grootverbruikaansluiting

De SDE+ is verreweg de meest interessante subsidie als het om zonnepanelen gaat. Het is mogelijk je kleinverbruikaansluiting te upgraden naar een grootverbruikaansluiting. Als de benodigde kabel er al ligt, is het vaak met een investering van een paar honderd euro al gedaan. Ligt de benodigde kabel er niet, dan lopen de kosten snel op. Informeer bij je netbeheerder om te zien hoe de situatie voor jou is. Sommige netbeheerders hebben rekentools op hun website staan om dit duidelijk te maken.

Het einde van de SDE-subsidie?

Hoewel de klimaatdoelen nog lang niet gehaald zijn, is de overheid de SDE-subsidie in rap tempo aan het versoberen. Omdat de subsidie wel voor 15 jaar wordt toegekend, is het de moeite waard om zo snel mogelijk aan te vragen. Voor veel ondernemers maakt deze subsidie het verschil als het om de businesscase aankomt. En omdat de subsidie voor zo’n lange tijd wordt toegekend, weet je zeker dat je je investering terug kunt verdienen.

SDE+ aanvragen

De SDE-subsidie wordt geregeld via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Elk jaar zijn er 2 momenten waarop de subsidie aangevraagd kan worden: 1 in het voorjaar en 1 in het najaar.  Aanvragen gaat via het eLoket van het RVO. Hiervoor heb je eHerkenning nodig.

Het is belangrijk dat je bij je aanvraag alle benodigde vergunningen en verklaringen meestuurt. In sommige gevallen is er ook een haalbaarheidsstudie nodig.

Het correct aanvragen van de SDE-subsidie en weten op welke fasebedrag je je het beste in kunt schrijven, is niet eenvoudig. Dat kun je wel aan de overheid overlaten!

Als je je zonnestroominstallatie door ons laat bouwen, nemen wij de volledige subsidieaanvraag van je over. Ben je benieuwd hoe zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen werken? Vraag dan een advies op maat aan. We vertellen je dan ook hoeveel subsidie je kunt verwachten.