Zakelijke energie voor zzp’ers

Beste energie voor uw zaak!

Zakelijke energie voor zzp’ers

24 augustus 2019 Geen categorie 0

Wie start als ondernemer komt er al snel achter dat je veel kunt aftrekken van de belasting. Ook wat betreft zakelijke energie zijn er voordelen. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel worden de meeste ondernemers gebeld dat het voordelig is om over te stappen van energieleverancier. Hoe zit dit nu precies en geldt dit ook als je vanuit huis werkt? Wij leggen het uit!

 

Energieleveranciers

 

Word je als ondernemer gebeld door energieleveranciers met een verleidelijk goed aanbod, realiseer je dan altijd dat de aanbieders van zakelijke energie altijd tarieven exclusief btw hanteren. Hierdoor klinken de tarieven altijd een stuk beter dan wat je als particulier gewend bent.   

 

Vanuit huis

 

Werk je als ondernemer vanuit huis? Dan maakt de belastingdienst onderscheid of je een aparte werkruimte hebt of niet. Heb je voor je zakelijke werkzaamheden een aparte ruimte met eigen toegang, wc en aparte aansluitingen voor water en elektra en werk je in deze ruimte minimaal 90% van de tijd, dan mag je de energiekosten aftrekken. 

 

Heb je alleen een aparte kamer, maar heeft die voorderest geen eigen voorzieningen? Dan kan je alleen de btw aftrekken. Heb je überhaupt geen aparte werkruimte in huis, maar werk je aan de keukentafel, dan moet je een goede administratie gaan bijhouden hoe lang je hebt zitten werken en hoeveel energie je apparaten hebben gebruikt om de btw te kunnen aftrekken. 

 

Eigen bedrijf

 

Zodra je als ondernemer een eigen kantoor hebt buitenshuis, zijn de zakelijke energiekosten direct duidelijk. Daarnaast mag je deze dan ook in zijn totaliteit aftrekken, niet alleen de btw. Extra voordelig dus! Toch is het ook dan als ondernemer verstandig om zuinig om te gaan met de energie. De overheid is steeds meer bezig met het maken van regelgeving voor energiezuinige kantoren. Je kan dus maar beter voorbereid zijn op de toekomst, zodat je niet straks allerlei duurzaamheidsmaatregelen moet treffen als deze wettelijk verplicht worden gesteld.