Waar moet ik op letten bij zakelijke energie?

Beste energie voor uw zaak!

Waar moet ik op letten bij zakelijke energie?

15 februari 2020 Geen categorie 0

Als ondernemer kun je soms door de bomen het bos niet zien. Op het gebied van energieleveranciers is er heel veel keus en de verschillen lijken soms minimaal. Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet wat voor soort ondernemer je bent en welke energiebehoeftes daarbij passen.

Energieverbruik kantoor aan huis

Ben je net aan het ondernemerschap begonnen en ben je zzp’er? Grote kans dat je dan begint vanaf huis. Wanneer je een kantoor aan huis hebt, kan het zijn dat een consumentencontract voordeliger is dan een zakelijk energiecontract. Let hier als zzp’er goed op, want veel mensen gaan er namelijk vanuit dat zakelijke energie altijd goedkoper is en dit is echt niet altijd het geval.

Energieverbruik restaurant

 

Ben je ondernemer in de horeca en begin je een restaurant, dan is het lastig om in te schatten hoeveel energie je restaurant nodig zal gaan hebben. Je kunt gebruik maken van gemiddelden. Hierbij is het aantal vierkante meters de belangrijkste factor om een goede inschatting te kunnen maken.

Heb je een klein restaurant van minder dan honderd vierkante meter, dan is het misschien voordeliger om te kijken naar een contract voor consumenten. Maar in de meeste gevallen zal een energiecontract voor bedrijven veel voordeliger zijn als je een restaurant hebt. Vergeet ook de fiscale voordelen op het gebied van energie niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je btw op energiekosten af ​​te trekken van je aangifte.

 

Energieverbruik kantoor

 

De meeste kantoren zijn grootverbruikers als het gaat om energie. Uit onderzoek is gebleken dat een kantoor in Nederland gemiddeld zo’n 600 vierkante meter is. Hoeveel energie verbruik je dan? Om het energieverbruik te kunnen inschatten is niet alleen de grootte van het kantoor van belang, maar ook het aantal mensen dat er werkzaam is. Heb je minder dan twintig mensen op de werkvloer rondlopen? Dan is uit studie gebleken dan je op 60 kWh en 18 kubieke meter gas per vierkante meter moet rekenen. Heb je meer dan twintig mensen in dienst? Dan kun je uitgaan van 115 kWh en 20 kubieke meter gas per vierkante meter.

Ook bij een kantoor kun je kiezen tussen een consumentencontract of een energiecontract voor bedrijven. De meeste kantoren zijn dusdanig groot dat een energiecontract voor bedrijven veel goedkoper is. Vergeet daarnaast de belastingvoordelen niet. Zo kan je onder andere de btw aftrekken en gebruik maken van de energie-investeringsaftrek.

Energieverbruik winkel

 

Heb je een winkel? Dan is het belangrijk om te weten hoe groot de winkel is en welke apparaten allemaal energie gebruiken. De sector waarin je opereert, is ook bepalend. Een winkel met veel elektrische apparaten zal veel meer energie verbruiken dan bijvoorbeeld een klein sigarenwinkeltje.

 

Woon je als ondernemer boven je winkel? Check dan of er een of meerdere aansluitingen zijn. Zo weet je of je een of twee contracten af moet sluiten.