Stappenplan: Inkopen van Energie

Beste energie voor uw zaak!

Stappenplan: Inkopen van Energie

27 augustus 2019 Blog 0

Ieder bedrijf heeft de mogelijkheid om een keuze te maken voor haar energieleverancier. Inmiddels zijn er vele tientallen leveranciers actief op zowel de gas- als de elektriciteitsmarkt waardoor vooral bij de elektriciteitsmarkt gesproken kan worden van toegenomen concurrentie. Diverse soorten stroom en gas, contractvormen, contractduur duurzame energie en veel aanbieders maken vergelijken bijzonder lastig. Er kan zelfstandig worden ingekocht, met een adviseur of via een inkoopcollectief. Op de pagina energiehunter.nl/zakelijk/ leest u hier meer over.

Nog geen decennium geleden was energie-inkoop een eenvoudige zaak door de inkoop van de commodity gas of elektriciteit.

Belangrijke vragen

 • Moet er ook stroom teruggeleverd kunnen worden?
 • Welke groene stroom is gevraagd, zo ja wind, zon of biomassa?
 • Is er kernenergie gewenst?
 • Moet grijze stroom groen gemaakt worden door certificaten of moet er CO2 gecompenseerd worden?

Bij de commodity gas spelen vergelijkbare vragen omdat er de laatste jaren een breed palet van gasproducten is gekomen zoals Russisch gas, schaliegas, LNG en diverse soorten biogas. Het inkopen van energie leek misschien op het eerste gezicht eenvoudig, maar is in de praktijk behoorlijk ingewikkeld. En omdat het vaak om grote bedragen gaat, is ook het beheersen van de inkooprisico’s erg belangrijk. De sterk fluctuerende prijzen, groot scala van producten, de mogelijke schaalvoordelen en de vele facturen maken een gedegen inkoopbeleid noodzakelijk.

Inkopen van energie voor zakelijke markt

De belangrijkste onderdelen van een gedegen inkoopbeleid bestaat uit de onderstaande punten. Zie ook de informatie vanuit de ACM.

 1. In kaart brengen huidige gas- en elektriciteitsvraag van alle locaties

Bij veel organisaties is sprake van meerdere aansluitpunten en of gebouwen. Daarom is het belangrijk om goed te inventariseren wat er allemaal ingekocht moet worden. Alles wat namelijk niet hoeft te worden ingekocht, is 100% besparing.

 1. Analyse huidige energie-inkoop en energiecontracten

Contracten hebben een bepaalde looptijd en er zijn voorwaarden aan het opzeggen verbonden.

 1. Bepalen inkoopvolumes, dag/nachttarifering en optimale contractcapaciteiten;

Naast het in kaart brengen van het totale inkoopvolume moet er bij grotere bedrijven zeker ook gekeken worden naar de momenten van het gebruik van de energie gedurende de dag (dag/nacht tarief).

 1. Opstellen inkoopstrategie en keuze van bepaling inkoopvorm, leverancier, beurs of OTC-leveranciers

Voor het inkopen van energie moet een goed doordacht plan ten grondslag liggen. Verder zijn er verschillende platforms waar energie ingekocht kan worden. Dit kan bij de energieleverancier maar er zijn ook diverse beurzen en veilingen.

 1. Aanvragen offertes voor gas en elektriciteit bij verschillende leveranciers

Met het opgestelde profiel kunnen offerte aangevraagd worden. Een goed overzicht van de energieleveranciers is te vinden bij Consuwijzer.

 1. Selectie van leverancier

De goedkoopste leverancier hoeft niet altijd de juiste te zijn, aanvullende diensten bijvoorbeeld met gespecificeerde facturen kunnen interessant zijn.

 1. Controle aangeboden contract

Regelmatig komt het voor dat er bij de aangeboden contracten van net iets andere voorwaarden is uitgegaan. Tevens is de controle van de toegevoegde “kleine lettertjes” een belangrijk vaak vergeten onderdeel.

 1. Factuurcontrole

De uiteindelijke afrekening kan afwijken van de afgesproken contract voorwaarden. De facturen bevatten weliswaar minder fouten dan een aantal jaar geleden, maar het blijkt nog steeds lonend om de facturen te controleren.