Spreadability versus Viral Media

Beste energie voor uw zaak!

Spreadability versus Viral Media

26 oktober 2022 Blog 0

Viral media. Veel bedrijven besteden tegenwoordig nog steeds tonnen aan hun online media content in de hoop dat het ‘viral’ gaat, en zo massa’s mensen over hun merk of product gaan praten, dit is een zeer populaire vorm van online marketing.

 

Een leuk voorbeeld van viral media is de YouTube-video ‘The Epic Split’ van Volvo Trucks. Hierin ziet men de actieheld Jean-Claude van Damme op de zijspiegels van twee Volvo-trucks staan die achteruit rijden en langzaam van elkaar wegrijden, net zover tot Jean-Claude de legendarische spagaat kan laten zien die vaak terugkomt in zijn films. De YouTube-video lijkt te zijn opgenomen in één take, en kreeg in amper één dag tijd meer dan 6 miljoen views en 52.000 likes. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10

Volvo Trucks – The Epic Split feat. Van Damme (Live Test)

 

Alhoewel ik nu een YouTube-video als voorbeeld noem, kunnen bijvoorbeeld ook blogartikelen of zelfs complete websites viral gaan.

 

Waarom het concept Viral Media achterhaald is

De aanname bij het viral media concept is dat een media-uiting ‘ontvankelijke’ individuen kan ‘besmetten’. Een ‘besmet’ individu geeft de marketingboodschap dan vervolgens als een soort virus door aan anderen binnen zijn of haar sociale netwerk. Het concept van viral media gaat dus uit van een passieve houding van gebruikers. 

 

Tegenwoordig gebruiken steeds meer media onderzoekers echter een alternatief concept om de bredere verspreiding van media op het internet te verklaren. Dit alternatieve concept heet ‘spreadable media’ (of: ‘spreadability’). 

 

Volgens het spreadable media concept verspreiden media zich juist door het actieve handelingsvermogen van de gemiddelde mediagebruiker. In plaats van dat media op het internet worden gedistribueerd, circuleren media door het delen, verspreiden, creëren en/of remixen van media door gebruikers.

De spreadability van jouw content verhogen

De kerngedachte van spreadable media is dat jouw (potentiële) publiek niet bestaat uit mensen die passieve ‘dragers’ zijn van ‘virale’ media, maar uit gebruikers die actief content delen wanneer het relevant is voor hun eigen doeleinden.

Wanneer je de spreadability van jouw online content wilt verhogen, dien je de content (of het nu gaat om tekst, video of geluid) voor zoveel mogelijk:

 

  •         Beschikbaar te maken wanneer en waar je doelgroep het wilt
  •         Verplaatsbaar te maken
  •         Gemakkelijk herbruikbaar te maken op een groot aantal verschillende manieren
  •         Relevant te maken voor verschillende soorten publiek
  •         Onderdeel te maken van een voortdurende stroom van nieuwe content

 

Wil jij meer lezen over hoe jij de bovenstaande principes van spreadable media zelf concreet kunt toepassen in de praktijk? Lees dan hier de uitgebreide versie van het artikel of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Voor overige informatie over dit onderwerp, neem eens een kijkje op: www.spreadablemedia.org.