Overstappen energie

Beste energie voor uw zaak!

Wat is belangrijk bij overstappen energie ?

Waarom van energie overstappen?

Het is aangeraden elk jaar van energieleverancier te overstappen, omdat het voordeliger uitkomt. Er worden misschien wel grotere kortingen gegeven bij langdurige contracten, maar is niet even voordelig. Deze kortingen worden vaak gegeven op stroomkosten. Die zijn relatief goedkoop t.o.v. gasprijzen en belastingheffingen . Hierdoor vallen die grote kortingen vaak tegen. Op het moment komen drie eenjarige contracten goedkoper uit dan een driejarig contract. Energieleveranciers willen zo goedkoop mogelijk hun gas en stroom kunnen aanbieden, zo komen ze bovenaan te staan in platformen als energie vergelijken. Daarom hanteren ze vaak welkomskortingen die alleen voor het eerste jaar geldig is. Het is voordeliger hier jaarlijks gebruik van te maken.

Overstappen energie: Wat komt er allemaal bij kijken?

Opzegkosten
Voordat u wilt overstappen is het handig eerst je opzegkosten te checken bij uw huidige contract. Als u een contract heeft voor onbepaalde tijd, mag de energieleverancier geen opzegkosten factureren. Wanneer u een contract heeft op bepaalde tijd, dan komt er een boete bij kijken. Bij een looptijd korter dan een jaar zullen deze kosten tot 50 euro bedragen. Bij een looptijd langer dan 2,5 jaar kan deze boete variƫren tot 125 euro. De Autoriteit Consument & Markt heeft deze tarieven vastgesteld, energieleveranciers moeten zich hier aanhouden en mogen geen hoger tarief in rekening brengen. Laatste tip met betrekking tot opzegkosten: vraag zo snel mogelijk een eindafrekening aan en kijk naar het opzegtarief. Vaak vergoedt de nieuwe energieleverancier uw opzegkosten wanneer u overstapt.

Gasprijzen
Er wordt vaak kortingen gegeven op stroomkosten, soms tot wel 50%. Maar dit zou niet een reden moeten zijn om over te stappen. Een gemiddelde gezin betaalt drie keer meer aan gas op jaarbasis. Voordat je wilt overstappen is het handiger te focussen op energieleveranciers met lagere gastarieven. Energie vergelijken is een handig tool hiervoor, om dat in kaart te brengen.

Vaste en variabele tarieven
Dit gedeelte is net een casino, je kan voor een vaste tarief gaan en hopen dat variabele prijzen niet naar beneden kelderen. Of voor een variabel tarief gaan en hopen dat variabele prijzen niet stijgen. Wat komt voordeliger uit? Volgens de consumentenbond is het meest voordelig om voor een vast tarief te gaan op bepaalde tijd (1 jaar contract natuurlijk). Zo bespaar je ook nog elkaar door de welkom kortingen waar we het eerder over hebben gehad.

Enkel en dubbeltarief:
Dubbeltarief houdt rekening met de piekuren. In de piekuren zijn de tarieven wat hoger en in daluren wat lager. Enkel tarief werkt met een constante prijs. Dit is voordeliger als je overdag veel stroom gebruikt.

Overstappen energie

Van energie overstappen kan tegenwoordig heel snel en eenvoudig. Daar moeten we blij mee zijn, want dit kunnen we zeker in ons voordeel gebruiken.