Met zonne-energie geld besparen

Beste energie voor uw zaak!

Met zonne-energie geld besparen

27 juli 2019 Blog 0
zonne-energie

De prijs van zonnepanelen gaat naar beneneden, en dat terwijl ze steeds meer energie opwekken. De zonnepanelen van nu werken namelijk een stuk efficiënter dan die van een aantal jaar geleden. Daarnaast kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst, waardoor de investering netto aanzienlijk lager uitvalt. Tegenover de investering staat aan de andere kant het rendement. Dit is gemiddeld genomen zo’n 6 procent per jaar. Een stuk meer dan de spaarrekening op dit moment. Hierdoor zijn de panelen voor zonne-energie niet alleen goed voor een beter milieu, maar tegelijkertijd een slimme financiële investering. Al met al kan duurzame energie, in de vorm van zonnepanelen, je veel geld opleveren.

Subsidie zonnepanelen: geen btw op zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen blijft, net als andere duurzame maatregelen, een forse investering. Echter valt deze investering onder de streep nog iets voordeliger uit dan je misschien in eerste instantie zou verwachten. Een aantal jaar geleden is er namelijk besloten dat je de btw over de aankopen van zonnepanelen bij de Belastingdienst kunt terugvragen. Deze subsidie zonnepanelen maakt het zeker aantrekkelijk. De btw kan namelijk oplopen tot honderden euro’s. Maar hoe komt het dat je deze btw terug krijgt? Zodra je zonnepanelen op het dak hebt liggen ben je eigenlijk energieleverancier. Als leverancier bent je ondernemer, en dat maakt dat je de btw terug kunt vragen.

Maar dit is niet de enige subsidie die er te krijgen is. Gemeenten en provincies stimuleren doorgaans ook de aanschaf van zonnepanelen. Het verschilt echter per lokale overheid in welke mate dit is. Het kan bijvoorbeeld een vaste vergoeding zijn of een percentage op de aanschafkosten.

Hoeveel levert duurzame energie op?

Zoals eerder genoemd staat tegenover de investering het rendement, dus wat levert de duurzame energie aan de andere kant op? Dit hangt af van meerdere factoren. Gemiddeld gezien levert een set van 6 panelen voor zo’n €250 – €300 aan elektriciteit, die je niet hoeft af te nemen bij de energieleverancier. 10 panelen zijn goed voor €450 – €500 per jaar aan voordeel en bij een set van 18 panelen denk je al gouw aan €850 per jaar of meer.

Hier gaan we er vanuit dat je alle stroom die je opwekt zelf gebruikt. Zodat je dus minder/niets hoeft af te nemen bij jouw energieleverancier. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kun je het overschot terug leveren aan het stroomnet. Hiervoor krijg je vervolgens een vergoeding van de energieleverancier, wat ook wel ‘salderen’ wordt genoemd. De salderingsregeling zonnepanelen gaat helaas wel wijzigen, waardoor je vanaf 2023 niet meer volledig kunt salderen.

De terugverdientijd van zonnepanelen is op dit moment ongeveer 9 jaar. Dat betekent dat je na die periode net zoveel hebt bespaard als geïnvesteerd. Hierna gaan de zonnepanelen nog ongeveer 16 jaar mee. Je blijft dus rond de 16 jaar besparen op de energierekening, zonder dat daar nog langer de investering tegenover staat. Gemiddeld ga je dus na 9 jaar echt gebruik maken van gratis stroom en eventueel geld verdienen door terug te leveren aan de energieleverancier.