Hoe word ik zonnepaneel verkoper?

Beste energie voor uw zaak!

Hoe word ik zonnepaneel verkoper?

16 januari 2023 Blog 0

Als zonnepaneel verkoper neem je contact op met nieuwe of al bestaande klanten om te bepalen welke zonnepaneel systeem zij nodig hebben. Een zonnepaneel systeem bestaat uit verschillende onderdelen: zonnepanelen, bekabeling, een omvormer, een montagesysteem en een elektriciteitsmeter. Als verkoper denk je goed met de klant en zijn situatie mee en bekijk je wat de mogelijkheden zijn. Daarna schat je de prijs in en stel je een installatie voor. Als zonnepaneel verkoper kan je zowel afspraken hebben bij de mensen of bij bedrijven thuis, maar het kan ook telefonisch of online. Wil je graag aan het werk als zonnepaneel verkoper? Bekijk dan de volgende vacatures in Amsterdam.

Verkoopvaardigheden

Als zonnepaneel verkoper heb je verkoopvaardigheden nodig. De belangrijkste vaardigheid is empathie. Als je empathie hebt dan ben je in staat om in te spelen op zowel verbale als non-verbale signalen van klanten en kun je de emoties en gevoelens van klanten beter begrijpen. Deze vaardigheid stelt je in staat om zorgen en pijnpunten van klanten te begrijpen. Als gevolg kun je langdurige relaties met klanten opbouwen. Als verkoper moet je ook goed kunnen onderhandelen. Het is goed om van te voren duidelijke doelstellingen vast te stellen en je moet je voorbereiden op alternatieve scenario’s. Je moet je klanten begeleiden in het onderhandelingsproces, wat resulteert in wederzijdse voordelen en verwachtingen voor zowel de klant als het bedrijf. 

Technisch inzicht

Ten tweede moet je als zonnepaneel verkoper technisch inzicht hebben, zodat je de producten die je gaat verkopen goed kent. Uitgebreide en diepe productkennis vormen namelijk de basis van een effectief verkoopgesprek. Als klanten je vragen stellen over de producten, dan moet je de juiste antwoorden kunnen geven en ze alles kunnen vertellen over de zonnepaneel systemen en onderdelen. Hoe ingewikkeld de vraag ook is, je zult met de juiste oplossing moeten kunnen komen die past bij de klant.  Meestal krijg je bij het bedrijf waar je aan de slag gaat een training over de producten, zodat je specialistische kennis over de zonnepanelen hebt.