Gevolgen van vocht in je pand?

Beste energie voor uw zaak!

Gevolgen van vocht in je pand?

7 juli 2020 Geen categorie 0

Vochtproblemen in de woning is meer dan alleen een schoonheidsprobleem. Zo heeft het ook ingrijpende gevolgen op de gezondheid van de bewoners, maar ook de waarde van het gebouw en zelfs het energieverbruik. We vertellen in dit artikel waarom vochtproblemen in huis oplossen zo belangrijk is en wat anders de gevolgen zijn bij het niet oplossen van deze vochtproblemen. 

Gevolgen voor je eigen gezondheid

Bij vochtproblemen wordt de woning automatisch ook vochtiger en hierdoor warmen de kamers nog slechter op. Dit is vooral voor schimmels zeer aantrekkelijk om zich te nestelen. Schimmels is voor iedereen zijn gezondheid zeer slecht, maar mensen met een allergie kunnen direct reactie vertonen op schimmelsporen. Vooral wanneer het gaat om baby’s en bejaarden gaat kan dit ernstige reacties veroorzaken. Hierbij kun je denken aan:

 

  • ontsteking van je neusslijmvliezen
  • astma
  • bronchitis
  • irritatie van je huid en rondom je ogen
  • hoest
  • vermoeidheid

Aantasting van het gebouw

Bij het niet tijdig oplossen van de vochtproblemen zal ook het gebouw er verder onder gaan leiden. Door het afbrokkelen van het gebouw zal dit dus ook direct invloed hebben op de levensduur van het pand en hierdoor dus ook direct op de waarde van het gebouw. Bij te lang wachten zal namelijk snel de baksteenvoegen afbrokkelen, maar ook het skelet worden aangetast. 

Stijging van het energieverbruik en de energiekosten

We hadden zojuist al aangegeven dat vochtproblemen van grote invloed is op de waarde van het gebouw, maar het niet oplossen van de vochtproblemen zorgt er ook voor dat je kosten tijdelijk stijgen. Het vocht zorgt ervoor dat er meer energie nodig is. Het vocht absorbeert namelijk de warmte en moet meer werken om het warmteverlies te compenseren.  Hierdoor zullen dus energiekosten dus enorm toenemen. Het oplossen van de vochtproblemen zijn dus voor zowel de korte termijn als de lange termijn (waardeverlies) belangrijk om op te lossen.