Energiebesparing? Vervang uw kozijnen!

Beste energie voor uw zaak!

Energiebesparing? Vervang uw kozijnen!

25 maart 2024 Geen categorie 0

Zorgt uw energierekening ook vaak voor schrik? Wilt u dat veranderen en energie besparen? Gelukkig biedt het vervangen van oude kozijnen vaak een uitstekende oplossing om flink op de verwarmingskosten te besparen. U vraagt zich wellicht af: wat is het gemiddelde gasverbruik? Om te weten hoeveel u kunt besparen, is het nuttig om na te gaan hoeveel energie u verbruikt. Diverse factoren zijn van invloed op uw gasverbruik, zoals het type huis, het bouwjaar en het aantal inwoners. Een doorsnee Nederlands gezin verbruikt gemiddeld 1.470 m3 gas. Isolerend glas draagt bij aan de besparing van uw gasverbruik.

HR++ of Triple glas?

De indicatie die we hier geven, gaat van enkel, ongeïsoleerd glas naar HR++ glas. En van oud dubbel glas naar HR++ glas. U zou kunnen denken, maar de nieuwe standaard is toch Triple glas? Dat geldt zeker bij nieuwbouw, dat neemt steeds meer toe. Om de energie-efficiëntie van de woning te maximaliseren, is het van belang om verschillende isolatiematerialen vergelijken omdat de isolatiewaarde van het glas moet overeenkomen met die van de rest van het huis. Bij veel renovaties is dit echter niet het geval en voldoet HR++ glas prima. Daarom beperken we de vergelijking tot HR++ glas

Van oude kozijnen met enkel glas tot nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas.

Als uw huis nog voorzien is van oude kozijnen met enkel glas, dan kunt u veel energie besparen. Door uw kozijnen te vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas, bespaart u tussen de 240 m3 en 370 m3 gas per jaar! Besparen met kunststof kozijnen biedt zowel voor uw portemonnee als voor het milieu een behoorlijke bijdrage. Het upgraden naar deze energie-efficiënte varianten betekent een besparing van ongeveer €290 tot €450 per jaar op uw gasrekening, op basis van een gemiddelde gasprijs van €1,20 (bron: milieucentraal).

Van oude kozijnen met dubbel glas naar kunststof kozijnen met HR++ glas.

Als uw oude kozijnen zijn voorzien van de eerste generatie dubbel glas, kunt u nog steeds energie besparen door uw kozijnen te vervangen. Het oude dubbel glas bevatte namelijk geen isolerend glas tussen de twee glazen. Door het glas te vervangen door HR++ glas bespaart u jaarlijks tussen de €80 en €120 op de glasprijs. Dat komt neer op zo’n 65 tot 100 m3 gas.

Nieuwe kunststof kozijnen voor betere isolatie.

In de afgelopen decennia is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de isolatiewaarde van kunststof kozijnen. Een lagere isolatiewaarde van het kozijn biedt betere isolatie. Bovendien, als u triple glas wilt gebruiken en in aanmerking wilt komen voor de ISDE-subsidie, bent u verplicht om ook de kozijnen te vervangen.

Extra tips om energie te besparen?

Het belang van energiebesparing wordt steeds duidelijker. De zorg om onze planeet duurzaam door te geven aan toekomstige generaties betekent dat we bewust met onze natuurlijke hulpbronnen om moeten gaan. Natuurlijk helpen wij u graag in deze inspanning! We delen daarom een aantal links van organisaties die nuttige adviezen geven over hoe u nog meer energie kunt besparen. Het is een eenvoudige manier om gemakkelijk een extra bijdrage te leveren!