Energie besparen met je cv-ketel: 4 tips

Beste energie voor uw zaak!

Energie besparen met je cv-ketel: 4 tips

27 juli 2019 Blog 0
besparen cv ketel

Op kantoor wil je het natuurlijk warm en comfortabel hebben. Kun je daarnaast toch energie besparen met je cv-installatie? Zeker weten! Wij geven je 5 zuinige tips waarmee je kunt besparen op je energierekening en daarmee geld over houdt voor andere belangrijke zaken.

Tip 1: zet de automatische comfort-stand van de cv-ketel uit

Het kan zijn dat jouw cv-ketel een comfort-stand heeft voor warm kraanwater. Deze stand zorgt ervoor dat er dan en nacht een voorraad water op temperatuur wordt gehouden. Hierdoor hoef je niet lang op warm water uit de kraan te wachten, maar dit warm houden kost wel zo’n € 50,- per jaar. Kies voor een duurzamere optie met de eco-stand (mits deze op je cv-ketel zit). De eco-stand zorgt ervoor dat het water pas verwarmd wordt wanneer je de kraan opendraait. Het kost wat meer tijd en water, maar desondanks bespaar je hier alsnog mee.

Tip 2: plaats een cv-ketel zo centraal mogelijk

Ga je een nieuwe cv ketel kopen? Check dan of deze zo centraal mogelijk kan worden geplaatst. Wat bedoelen we hiermee? Dat de ketel zo dichtbij mogelijk bij de meest gebruikte radiatoren en warm waterkranen staat. Op die manier kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Daarnaast hoef je minder lang te wachten op warm water. Tegenwoordig zijn de ketels erg compact en stil. Wat maakt dat ze gemakkelijk ergens centraal geplaatst kunnen worden.

Tip 3: Maak de keuze voor een hoogrendementsketel

Maak je nog gebruik van een ketel die ouder is dan 15 jaar? Het is mogelijk dat deze zoveel energie verbruikt dat je beter af bent met een nieuw hr-ketel. Een oude vr-ketel heeft bijvoorbeeld maar een rendement van 83%. Er wordt dus maar 83% van de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van alle ruimtes. De rest gaat verloren. Daarnaast verbruiken oude hr-ketels veel energie. Vergeleken met deze oude ketels zijn de nieuwste, zuinige hr-ketels gemiddeld 10% zuiniger (bijvoorbeeld de Intergas Xtreme 36 CW5). En dat pakt positief uit voor je energierekening. Door een oude ketel te vervangen bespaar je gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,- per jaar op de energierekening. Is een nieuwe ketel op dit moment een te grote uitgave? Het is ook een mogelijkheid om een cv-ketel te huren.

Tip 4: Stel de cv-pomp langzamer af

Een van de onderdelen van een cv-ketel is een pomp die het water van de cv-ketel naar de radiatoren pompt en het afgekoelde water weer terug om het opnieuw op te warmen. De snelheid van deze pomp kan vaak op het bedieningspaneel van de cv-ketel verlaagd worden. Het gevolg van de vertraging is dat het water langzamer door de radioteren loopt en zo meer tijd heeft om de warmte aan de ruimte af te geven. Het water dat hierna terug naar de ketel gaat, zal koeler zijn. En dat is weer gunstiger voor het rendement van de ketel. Let op! Moderne ketels regelen de snelheid van de pomp vaak automatisch. Het is verstandig in de gebruiksaanwijzing te kijken voor de mogelijkheden.