De groene envelop

Beste energie voor uw zaak!

De groene envelop

26 februari 2021 Blog 0

In het begin van het jaar zit iedereen vol goede voornemens. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven en overheidsinstellingen. 

In mijn woonplaats valt bij iedereen deze week de groene envelop op de deurmat. De kleur verraad al een beetje waar het over gaat. Groen is de kleur van energie en dan gaat het natuurlijk over energie besparing. Je ziet ook door de hele stad posters hangen waar energie besparen wordt gepromoot.

Wat is doel voor 2021
In 2021 wil de gemeente haar inwoners stimuleren om minder energie te verbruiken. Hiervoor hebben ze een energieloket opgericht. Dit loket verstrekt gratis producten die helpen om je woning energiezuiniger te maken. Het meest logisch lijkt om de kachel een graadje lager te zetten, maar er zijn nog veel  mogelijkheden. Een aantal opties zijn:

  • Isolatie van je woning
  • Radiator folie, dat zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en de ketel dus minder lang hoeft te branden
  • CV-leiding isolatie
  • Een tochtstrip zorgt ervoor dat er minder kou je huis in komt
  • Ledlampen

Aardgasvrij
Uiteindelijk willen ze alle huishoudens van het gas af hebben. Het doel is om in 2050 helemaal aardgas vrij te zijn. Dat lijkt  nog heel ver weg, maar ze doen dat in fases. Zul je net zien dat jou woonwijk als eerste aan de beurt is. Op zich prima, maar als je net een nieuwe keuken met een prachtig groot gasstel hebt gekocht is dat toch niet zo prettig. Daarom is het raadzaam om hier rekening mee te houden als je van plan bent om een nieuwe keuken aan te schaffen.

Beter voor het milieu?
Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Is CO2 schadelijk? Of heeft de planeet juist CO2 nodig? Planten en bomen maken van CO2 juist weer zuurstof en dat hebben we allemaal nodig. Het kan dus ook zo zijn dat de beste manier om CO2 te verminderen, het planten van heel veel bomen is. In een bosrijke omgeving is de temperatuur vaak ook lager dan in een omgeving met weinig tot geen begroeiing. Het is in elk geval wel beter voor je portemonnee om energie via zonnepanelen te krijgen. Dan heb je deze energiekosten in elk geval in eigen hand.