Alles over het aanvragen van een subsidie voor je verwarming

Beste energie voor uw zaak!

Alles over het aanvragen van een subsidie voor je verwarming

13 oktober 2021 Blog 0

Een nieuwe verwarming verwarmt een stuk efficiënter dan een oud model. Hierdoor draag je niet alleen een steentje bij aan een beter milieu, maar is je energierekening aan het eind van de maand ook een stuk lager. Daar komt nog eens bij dat verschillende instanties subsidies aanbieden om de aankoop van nieuwe verwarmingsinstallaties te stimuleren. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder!

Wat zijn de voorwaarden van een subsidie?

Zo kunnen zowel particulieren als bedrijven (verenigingen, bedrijven, woningcorporaties) in aanmerking komen voor een verwarming subsidie van de overheid genaamd de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze dient gebruikt te worden voor de aanschaf van een duurzame vorm van verwarming zoals een zonneboiler of warmtepomp. De precieze hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort toestel en het vermogen ervan. 

Lening aanvragen

Wie niet in aanmerking komt voor een subsidie, heeft ook de mogelijkheid om geld te lenen om een duurzamere verwarming of bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Banken, de overheid en het Nationaal Warmtefonds zijn enkele van de partijen die zulke leningen aanbieden. Zowel particulieren of VvE’s (Vereniging van Eigenaars) kunnen zo’n lening aanvragen. De rente die je over de lening betaalt is onder andere afhankelijk van de precieze looptijd. 

Hoe werkt de aanvraag?

Om een subsidie of lening aan te kunnen vragen, moet je vaak een aanvraag doen op de website van de desbetreffende instantie. Bij sommige instanties moet je van tevoren al kunnen bewijzen dat je de kosten hebt gemaakt, bijvoorbeeld door de factuur te tonen. Wanneer dit echter niet hoeft, doe je er verstandig aan om het geld aan te vragen alvorens de installatie. Zo weet je zeker weet dat je recht hebt op het geldbedrag en niet achteraf met onverwachte kosten komt te zitten.