Aandelen, wat zijn het nu eigenlijk

Beste energie voor uw zaak!

Aandelen, wat zijn het nu eigenlijk

31 januari 2022 Blog 0

Veel mensen kiezen er voor om op een zekere leeftijd hun geld te beleggen. Sparen is de laatste jaren steeds minder aantrekkelijk geworden en die trend zet zich continu voort. Met aandelen koopt men eigenlijk een stukje van een bedrijf. Hierdoor kan worden geprofiteerd van de goede flow waar een bedrijf mogelijk in terechtkomt. Bij sommige, veruit de meeste bedrijven, krijg je ook dividend uitgekeerd over je aandelen. Zo krijg je een stukje van de winst.

 

In het kort

 

Een aandeel is in feite een bewijs van deelname aan het eigen vermogen van een onderneming. Heel simpel gezegd, wanneer men een aandeel koopt, dan is men voor een deel eigenaar van een bedrijf. Wanneer je meerdere aandelen hebt, bijvoorbeeld in totaal 5%, dan ben je voor 5% eigenaar van dat bedrijf. Aandelen worden verhandeld op de beurs. De prijs van een aandeel wordt bepaalde door de aandelenkoers. Dit is waar vraag en aanbod op de beurs samenkomen. Hoe graag willen beleggers het aandeel, en hoeveel aandelen zijn er nu op de markt? Dit zijn de 2 belangrijkste factoren op de beurs.

 

Nieuwe aandelen

 

Een onderneming kan ook nieuwe aandelen uitgeven, dit doen ze bijvoorbeeld wanneer ze meer vermogen nodig hebben. Want wanneer een onderneming bijvoorbeeld 5.000 aandelen uitgeeft tegen €1, dan verschaffen de beleggers de onderneming €5.000 extra vermogen in ruil tegen een stukje van het bedrijf. Hiermee heeft men vaak ook een stem in te brengen over diverse beslissingen binnen het bedrijf, en vaak krijg je in de vorm van dividend een gedeelte van de winst uitgekeerd. Hoe groot dit bedrag is wordt bepaald door het aantal aandelen dat je hebt.

Wanneer een onderneming nieuwe aandelen uitgeeft dan kan zij dit doen tegen de huidige beurskoers, maar meestal kiest zij een eigen koers. Wanneer er nieuwe aandelen worden uitgegeven dan noemt men dit emitteren. De koers waartegen de aandelen worden uitgegeven noemt men de emissiekoers. Wanneer er nieuwe aandelen worden uitgegeven, dan wordt dit op zijn minst een dag van te voren bekend gemaakt, dit is een verplichting van het bedrijf.

 

Begrijp de risico’s

 

Beleggen in aandelen is niet zonder risico’s. Sterker nog, er zitten enorm veel risico’s aan beleggen in aandelen. Het is belangrijk dat je heel goed begrijpt waar je mee bezig bent als je er aan begint. Het is namelijk heel makkelijk om in één klap al je geld te verliezen. Velen starten wel met beleggen, maar raken vervolgens al hun geld kwijt omdat ze niet goed geïnformeerd zijn en een compleet verkeerde aanpak hanteren. Men kan hiervoor bijvoorbeeld kiezen voor een adviseur, maar dat is compleet aan de belegger zelf.

Het is dus belangrijk dat je niet zomaar klakkeloos begint, maar dat je jezelf eerst goed oriënteert. Heb je al eens van Non Fungible Tokens gehoord? Leer alles over NFT op NFTcity.nl.