Aandachtspunten bij het huren van een bedrijfspand

Beste energie voor uw zaak!

Aandachtspunten bij het huren van een bedrijfspand

18 december 2019 Blog 0

Het huren van een bedrijfspand is voor veel ondernemers een stressvolle aangelegenheid. Voldoet het pand wel aan alle eisen? Groeit mijn bedrijf niet te hard, zodat ik straks in een te klein pand zit? Is de bereikbaarheid van het pand geen probleem voor mijn medewerkers?

Allemaal vragen waar je bij het huren van een bedrijfspand mee te maken krijgt. In dit artikel bespreken we daarom diverse aandachtspunten die je voor jezelf kunt afvinken wanneer je je aan het oriƫnteren bent op het huren van een bedrijfspand. Dat geeft al wat rust!

De bereikbaarheid van het pand

Zoals we in de alinea al vertelde, is de bereikbaarheid van een pand een van de aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij het uitkiezen van een nieuw bedrijfspand. Kijk daarbij niet alleen naar de bereikbaarheid met de auto en het aantal parkeerplaatsen bij het pand, maar ook naar de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Door de toename van het aantal files in Nederland zijn er namelijk steeds meer mensen die met de bus of de trein naar een werk gaan, om op die manier de files te omzeilen.

De ruimte in het bedrijfspand

Naast goede bereikbaarheid, is het belangrijk dat de ruimte in een bedrijfspand groot genoeg is om je huidige en toekomstige personeel een werkplek te kunnen bieden. Ga daarom na wat je toekomstplannen zijn en hoeveel extra personeelsleden je de komende jaren verwacht in dienst te moeten nemen. Kijk overigens niet alleen naar een aantal werkplekken, maar ook naar ruimtes zoals de kantine en het aantal toiletten. Zijn deze faciliteiten goed genoeg voor het aantal personeelsleden?

De staat van het bedrijfspand

Er zijn maar weinig mensen die er geen problemen mee hebben om in een afgedankt en slecht onderhouden bedrijfspand te werken. En ook op je klanten zal het geen goede indruk maken. Kijk daarom of het bedrijfspand goed is onderhouden. Natuurlijk kun je altijd aan de verhuurder vragen om bepaalde zaken op te knappen, maar legt dat contractueel vast, zodat er later geen discussie over kan ontstaan.

Tip voor goedkoper huren: kies voor een bedrijvencentrum

Een bedrijvencentrum is een bedrijfspand dat is opgedeeld in verschillende kantoren. De faciliteiten, zoals de toiletten en de receptie, deel je met de andere huurders. Dat heeft een gunstig effect op de huurprijs en bovendien biedt het kansen om met andere bedrijven die een kantoorruimte huren de samenwerking aan te gaan. Zo kun je samen aan groei werken.

Profiteer van de kennis en ervaring van een bedrijfsmakelaar

Afrondend willen we je de tip meegeven om een makelaar in bedrijfspanden in te schakelen om je te ondersteunen bij het huren van een pand. Een bedrijfsmakelaar weet namelijk precies waarop je moet letten bij het huren en is bovendien op de hoogte van het actuele aanbod. Dat scheelt een hoop zoektijd en gedoe. Bovendien kun je er gerust op zijn dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet en je straks het juiste bedrijfspand huurt!

Toch kopen?

Besluit je uiteindelijk om toch over te gaan tot de aankoop van een bedrijfspand in plaats van te huren? Dan is het zinvol om voor de panden waar je interesse in hebt bedrijfstaxaties uit te laten voeren. Daardoor krijg je een goed beeld van de waarde en kun je een passend bod uitbrengen.