5 tips die je moet lezen voordat je zonnepanelen koopt

Beste energie voor uw zaak!

5 tips die je moet lezen voordat je zonnepanelen koopt

26 september 2022 Blog 0

Loop jij al een tijdje met het idee om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ondanks het feit dat zonnepanelen kopen een investering is, blijft het wel een flinke soms geld die je in eerste instantie dient uit te geven. Aangezien het voor veel mensen best lastig is om te bepalen waar ze nu eigenlijk moeten beginnen, hebben wij een aantal tips voor je die je hierbij kunnen helpen. 

1. Weet wat je verbruik is

Op het moment dat je voornemens bent om op onderzoek uit te gaan wat de mogelijkheden allemaal zijn op het gebied van het laten plaatsen van zonnepanelen, is het handig eerst te weten hoeveel stroom je nu daadwerkelijk gebruikt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat je bij een verbruik van 2500 kWh per jaar iets minder zonnepanelen nodig hebt, dan wanneer je 3.000 kWh per jaar gebruikt. Dit is ook de eerste vraag die een bedrijf aan je zal stellen.

2. Wil je alles ‘dekken’

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je niet alles wilt dekken qua stroom. Niet heel logisch, maar soms is het zelfs niet eens mogelijk. Stel je hebt in de zomermaanden een zwembad die je wilt verwarmen. Het kan dan zijn dat de piek in het stroomnetwerk zo groot wordt, dat je zonnepanelen niet in staat zijn om dit te kunnen opbrengen. Stel je verbruikt de rest van het jaar een flink stuk minder, dan is het natuurlijk zonde om er bijvoorbeeld alleen voor de zomermaanden 2 of 3 extra panelen op te leggen.

3. Denk aan de toekomst

Sta jij op het punt om je huis te gaan verbouwen, dan is dit iets om zeker rekening mee te houden. Stel je krijgt namelijk een nieuwe keuken en je gaat in plaats van op gas, nu op stroom koken, dan is het wel goed om te weten dat je verbruik hiermee stijgt. Dus ga jij zonnepanelen kopen, houd hier dan rekening mee.

4. Vraag meerdere offertes op

Nadat je alles in kaart hebt gebracht, is het tijd om offertes op te gaan vragen. Dit doe je natuurlijk nooit bij één partij, maar vraag je op bij minimaal 3 partijen. Zo krijg je niet alleen een goed beeld bij wat de markt op dit moment doet, maar kun je ook verschillende bedrijven op basis van andere factoren met elkaar vergelijken. Zo kun je uiteindelijk een keuze maken op basis van gevoel of op basis van prijs.

5. Laat iemand op locatie langskomen

Heb jij een offerte opgevraagd bij een bedrijf en deze vindt het niet nodig om langs te komen om de situatie te kunnen beoordelen, dan is het verstandig deze offerte links te laten liggen. Er zijn namelijk ontzettend veel zaken die meespelen in de uiteindelijke keuze voor het aantal panelen, maar ook het soort zonnepanelen dat wordt geplaatst.